Vrijzinnigen Oost-Twente
Vrijzinnigen Oost-Twente
|  webmaster@vrijzinnigenoosttwente.nl  |
De Johanneskerk, een initiatief van de Armenstaat
In 1950 is de Johanneskerk in Twekkelo gebouwd door een eerbiedwaardig college met een lange staat van dienst. De Armenstaat was al in 1750 opgericht met als doelstelling de "bedeeling van armen en minvermogenden, woonachtig in Twekkelo en lid van de Nederlands Hervormde Kerk". De grond waarop de Johanneskerk is gebouwd werd geschonken door twee inwoners van Twekkelo. De kerk werd in het begin iedere zondag gebruikt voor de wekelijkse diensten, maar ook in Twekkelo liep het kerkbezoek terug. De kerken van Usselo, Boekelo en Twekkelo gingen daarom samen en diensten worden nu afwisselend in de verschillende buurtschappen gehouden. Er wordt momenteel nog 1 keer per 5 weken een protestantse kerkdienst gehouden in de Johanneskerk. Trouwen in de Johanneskerk Het gebouw mag nu gebruikt worden voor ieder doel dat in het belang is van de inwoners van Twekkelo. De Vereniging Behoud Twekkelo bijvoorbeeld houdt er haar jaarlijkse ledenvergadering en andere bijeenkomsten. Maar het meest aansprekend is het gebruik als trouwlocatie. Toen de gemeente Enschede het mogelijk maakte om ook op buitenlocaties een burgerlijk huwelijk te sluiten heeft de Armenstaat direct een verzoek ingediend om die ceremonie in de Johanneskerk mogelijk te maken. In april 1998 is toen in de temidden van een schitterend landelijke omgeving gelegen Johanneskerk het eerste burgerlijk huwelijk voltrokken. De belangstelling voor deze sfeervolle locatie waar voor elk bruidspaar nog de rode loper wordt uitgelegd is in de jaren daarna steeds groter geworden. Ligging De Johanneskerk ligt midden in het landelijke Twekkelo, aan de Twekkelerweg 110 (hoek Hellerweg) Twekkelo, Enschede. Bereikbaarheid Vanuit Enschede (1) Vanaf de Afinkstraat via de Auke Vleerstraat naar de Strootsweg. Hierna de eerste weg rechts bij wegwijzer ‘Johanneskerk’. Na 500 meter ziet u het kerkje voor u liggen aan de rechterkant van de weg. (2) Te bereiken via Burg. Stroinkstr langs het CBR op het industrieterrein. Volg de weg tot u na 1 km bij de eerste geasfalteerde weg links komt (Boerstege). Hier gaat u links bij de wegwijzer ‘Johanneskerk’. Volg deze weg en ga bij de T-splitsing weer links. U ziet nu het kerkje voor u liggen. (3) Vanuit Hengelo Te bereiken via de Twekkelerweg langs ‘de Waarbeek’ met de bocht mee naar rechts. Na de derde verkeersdrempel gaat u op het eerstvolgende kruispunt linksaf, daar waar u de houten pijl met wegwijzer ‘Johanneskerk’ in het weiland ziet staan. Na 1 km staat u recht voor het kerkje. Toegankelijkheid Er zijn ongeveer 40 tot 50 gratis parkeerplaatsen voor de deur van de kerk. De kerk is toegankelijk voor rolstoelen, rollators e.d.
Vrijzinnigen a/d Regge Vrijzinnigen a/d Regge
Open gemeenschap voor inspiratie
Agenda
|  webmaster@vrijzinnigenoosttwente.nl  |
Vrijzinnigen Oost-Twente
Vrijzinnigen Oost-Twente
De Johanneskerk, een initiatief van de Armenstaat
In 1950 is de Johanneskerk in Twekkelo gebouwd door een eerbiedwaardig college met een lange staat van dienst. De Armenstaat was al in 1750 opgericht met als doelstelling de "bedeeling van armen en minvermogenden, woonachtig in Twekkelo en lid van de Nederlands Hervormde Kerk". De grond waarop de Johanneskerk is gebouwd werd geschonken door twee inwoners van Twekkelo. De kerk werd in het begin iedere zondag gebruikt voor de wekelijkse diensten, maar ook in Twekkelo liep het kerkbezoek terug. De kerken van Usselo, Boekelo en Twekkelo gingen daarom samen en diensten worden nu afwisselend in de verschillende buurtschappen gehouden. Er wordt momenteel nog 1 keer per 5 weken een protestantse kerkdienst gehouden in de Johanneskerk.
Trouwen in de Johanneskerk Het gebouw mag nu gebruikt worden voor ieder doel dat in het belang is van de inwoners van Twekkelo. De Vereniging Behoud Twekkelo bijvoorbeeld houdt er haar jaarlijkse ledenvergadering en andere bijeenkomsten. Maar het meest aansprekend is het gebruik als trouwlocatie. Toen de gemeente Enschede het mogelijk maakte om ook op buitenlocaties een burgerlijk huwelijk te sluiten heeft de Armenstaat direct een verzoek ingediend om die ceremonie in de Johanneskerk mogelijk te maken. In april 1998 is toen in de temidden van een schitterend landelijke omgeving gelegen Johanneskerk het eerste burgerlijk huwelijk voltrokken. De belangstelling voor deze sfeervolle locatie waar voor elk bruidspaar nog de rode loper wordt uitgelegd is in de jaren daarna steeds groter geworden. Ligging De Johanneskerk ligt midden in het landelijke Twekkelo, aan de Twekkelerweg 110 (hoek Hellerweg) Twekkelo, Enschede. Bereikbaarheid Vanuit Enschede (1) Vanaf de Afinkstraat via de Auke Vleerstraat naar de Strootsweg. Hierna de eerste weg rechts bij wegwijzer ‘Johanneskerk’. Na 500 meter ziet u het kerkje voor u liggen aan de rechterkant van de weg. (2) Te bereiken via Burg. Stroinkstr langs het CBR op het industrieterrein. Volg de weg tot u na 1 km bij de eerste geasfalteerde weg links komt (Boerstege). Hier gaat u links bij de wegwijzer ‘Johanneskerk’. Volg deze weg en ga bij de T-splitsing weer links. U ziet nu het kerkje voor u liggen. (3) Vanuit Hengelo Te bereiken via de Twekkelerweg langs ‘de Waarbeek’ met de bocht mee naar rechts. Na de derde verkeersdrempel gaat u op het eerstvolgende kruispunt linksaf, daar waar u de houten pijl met wegwijzer ‘Johanneskerk’ in het weiland ziet staan. Na 1 km staat u recht voor het kerkje. Toegankelijkheid Er zijn ongeveer 40 tot 50 gratis parkeerplaatsen voor de deur van de kerk. De kerk is toegankelijk voor rolstoelen, rollators e.d.
Vrijzinnigen a/d Regge Vrijzinnigen a/d Regge
Open gemeenschap voor inspiratie
Agenda